Search

WHAT TO EXPECT WHEN NOT EXPECTING?

WANNEER JE VERWACHTINGEN OMZET NAAR DUIDELIJKHEID.
Lets wat vaak terugkomt in gesprekken met cliënten is dat ze vaak teleurgesteld zijn in andere mensen of in hoe de dingen gelopen zijn. Dit wekt frustratie op en hun gemoed en energiepijl krijgt een dip doordat iemand er niet in geslaagd is hun verlangen/verwachting in te vullen.

Dit komt voor in alle soorten menselijke relaties, van partners, beste vrienden tot personeel en collega's.


Je kan soms denken “hij/zij wéét dat ik dat graag zus of zo heb” of “hij/zij weet toch wel dat het zo hoort”. Wel, mensen kunnen jouw gedachten niet lezen en beter nog, zij hebben ook gedachten en verwachtingen waar ze op hun beurt mee bezig zijn. Door de verantwoordelijkheid in de ander zijn schoot te werpen of je te frustreren in omgevingsfactoren neem je de verantwoordelijkheid niet voor de door jouw gewenste uitkomst en dit kan leiden tot teleurstelling.


Als mens vergeten we soms dat onze gedachten en voorwaarden van ons zijn, en tot stand en uiting gekomen zijn in ons eigen hoofd. Hierbij vergeten we vaak dat onze partner, vriend of werknemer geen raampje heeft om binnen te kijken waardoor ze kunnen uitmaken wat het precies is dat we willen.


Vaak gaan hier ook veel frustraties mee gepaard. "ze weet dat ik dat niet graag heb", sta dan even stil bij jouw aanname... Weet ze dit echt? Heb je al letterlijk gecommuniceerd dat je X of Y liever niet hebt? En heb je dan ook de bevestiging gekregen dat ze dit begrepen heeft?

Hoe kan je dit voorkomen?


Het makkelijkste wat je kan toepassen is dat je "verwachtingen" loslaat en duidelijk aangeeft wat je wil. Communiceer in klare taal wat je wil of wat je net niet wil. En doe dit met zo veel mogelijk detail. (lees: tijd, plaats, vorm, kleur,...) Op die manier gaat er energie noch tijd verloren in het bedenken wat jij mogelijks zou kunnen bedoelen en het uiteindelijke resultaat van jouw verwachting niet lijkt op hetgeen je bedoelde.


Vaak hebben we ook verwachtingen van hoe iets zou moeten (ver)lopen


Dit is vaak zo bij omgevingsfactoren zoals, weer, verkeer, pech onderweg, een deal die is afgesprongen,... Er lopen altijd wel zaken anders dan je initieel verwachtte. Als je hier in de valkuil terechtkomt van oordelen hoe slecht het uitkomt en hoe jammer of frustrerend het is kan je snel heel veel tijd en energie kwijtraken om te doen wat je eigenlijk wou doen.

Hoe kan je dit voorkomen?


Hier is het makkelijkste om jezelf op te pakken en deze factoren gewoon radicaal te aanvaarden. Kijk naar de situatie zonder oordeel van dit is goed of slecht, probeer gewoon te zien wat er is. En kijk dan welke actie je best kan nemen om gewoon verder te kunnen.En soms ook gewoon fijn om even niets te verwachten en zo te zien waar het leven naartoe leidt. Spannend toch? #doenekeerzot

Even kort op een rijtje :)

1. GEEF DUIDELIJK AAN WAT JE WEL WIL EN NIET WIL


Wil je dat je partner de vuilzak buiten zet? Vraag het dan letterlijk, ga er niet vanuit dat ze hem zien staan en dan onmiddellijk de link leggen. Als zij op hun beurt met iets volledig anders bezig zijn zoals een aankomende deadline of een personeelslid die ze moeten laten gaan is het volledig mogelijk dat de vuilniszak door hen zelfs niet opgemerkt zal worden.

2. GEEF JE PARTNER/VRIEND/COLLEGA OOK DE MOGELIJKHEID OM HUN VERWACHTINGEN TE UITEN.


Leg hen uit dat je je kan inbeelden dat zij soms verwachtingen hebben die jij niet inlost omdat je er gewoon geen weet van hebt.

Dat ze vanaf nu gewoon mogen zeggen wat ze verwachten zodat jij op jouw beurt kan aangeven waarom je bepaalde dingen wel of niet kan inlossen.3. LAAT VERWACHTINGEN LOS EN LAAT JE VERRASSEN


Wanneer je niets verwacht en er gewoon met zelfvertrouwen door het leven te stappen, geef je het leven de kans om heel kleurrijk en verrassend te zijn.

Wat is het ergste dat je kan overkomen? Jouw intuïtie weet vaak wat de juiste volgende stap is, oefen jezelf erop om dit toe te laten.4. NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID,EN VERWACHT NIETS.


Door je verantwoordelijkheid te nemen kom je in je eigen kracht te staan. Zo creëer je je eigen geluksmomenten en ben je niet enkel afhankelijk van invloeden of mensen van buitenaf om een goeie dag te hebben. Jij kan je goeie dag volledig zelf maken :) #doenekeerzot


Vond je dit een waardevolle read?

Deel me dan gerust op Facebook! :)

Heb je nog vragen? Mail naar ellen@fullcirclecoaching.be

With love and gratitude,


Ellen

19 views0 comments

Recent Posts

See All